Kenmerken van dit arrangement/product
- Arrangement 8 - Behoefte aan verbeteren van functioneren jeugdige met een verstandelijke beperking i.c.m. ontwikkelings- en gedragsproblematiek en/of ondersteuning van ouders hierbij.
- Intensiteit A (voorheen segment 2 licht)
- Intensiteit B (voorheen segment 2 midden)
- Intensiteit C (voorheen segment 2 zwaar)
- Intensiteit D
- Intensiteit E
- Intensiteit F
- Intensiteit G
- Expertise
- Autisme
- Gedragsstoornissen
- Jeugdhulp1op1
- Locatie
- Bij cliënt thuis
- Op locatie zorgaanbieder
- Tilburg Reeshof
- Leeftijd jeugdige
- 0-4
- 5-12
- Type begeleiding
- Autismebehandeling (ABA, Pivotal, response treatment, etc.)
- Grootte aanbieder
- Klein
Altius ABA Therapie BV
Wie wij zijn
Laatst behaalde resultaten
Casus 1:
Cliënt, (jongen, 7 jaar, heeft autisme en een verstandelijke beperking) komt bij ons binnen met ernstige gedragsproblemen waaronder agressie naar anderen en het vernielen van materiaal. Hierdoor komt hij niet tot leren en is het functioneren in een groep problematisch. Na een uitgebreide analyse blijkt dat hij, onder andere, nauwelijks kan aangeven wat hij wil. Hij kan wel een aantal woorden gebruiken maar zet dit niet functioneel in als hij iets wil. Ook begrijpt hij weinig verbale instructies.
Deze cliënt komt meerder dagen per week naar Altius ABA en krijgt bij ons de hele dag individuele aandacht. Belangrijkste doelen zijn het verbeteren van communicatieve vaardigheden, het begrijpen van taal en opvolgen van instructies en het vergroten van zijn spelvaardigheden. Doordat deze vaardigheden toenemen, zal zijn ongewenste gedrag afnemen. Waar nodig passen we ook interventies toe om zijn agressieve gedrag nog verder te doen verminderen.
We werken aan deze vaardigheden door het toepassen van technieken uit de gedragswetenschappen: we gebruiken zijn interesses om hem te motiveren, versterken gedrag dat we vaker willen zien door daar iets leuks op te laten volgen en delen de te leren vaardigheden op in hele kleine, haalbare stapjes.
Na een jaar is er al een significant verschil in zijn gedrag: hij kan de juiste woorden gebruiken om aan te geven wat hij wil (en wat niet), trekt onze aandacht door ons aan te tikken (in plaats van iets kapot te maken) en hij heeft het heel erg naar zijn zin met ons. Doordat hij heel veel positieve leerervaringen heeft opgedaan (hele kleine stapjes) en doordat we inspelen op zijn motivatie, heeft hij geleerd dat het heel erg leuk is om met ons te spelen en te werken.
Ook in andere omgevingen is zijn gedrag positief veranderd: door iedereen op de hoogte te houden van onze aanpak en de vooruitgang, is het onze cliënt gelukt om de vaardigheden te generaliseren naar bijvoorbeeld de thuisomgeving en logeeropvang.
Casus 2:
Cliënt (jongen, 5 jaar, heeft autisme en een verstandelijke beperking) wordt door ouders bij ons aangemeld. Zij willen graag zijn ontwikkeling stimuleren. Hij praat nog niet, reageert nauwelijks op zijn omgeving en vult zijn tijd vooral door met voorwerpen te draaien of ergens tegenaan te tikken.
Door tijdens de individuele behandeling, meerdere dagen per week, de juiste gedragsinterventies toe te passen leert deze jongen te communiceren met behulp van gebaren, hij leert spelen en volgt simpele instructies op. Hij houdt er nu ook van om samen fysieke en sociale spelletjes te spelen, heeft aandacht voor zijn omgeving en begint steeds meer woorden te zeggen.