Als een jeugdige (tijdelijk) niet meer thuis kan wonen, komt pleegzorg in beeld. Pleegouders nemen de jeugdige op in hun eigen gezin tot de ouders van de jeugdige weer zelf de zorg aan kunnen.
Het gaat hier om een behandeling van 48 sessies van 45 minuten. Eventueel is een verlenging met 12 sessies mogelijk. De behandeling wordt uitgevoerd volgens een landelijk vastgesteld protocol. De behandelaar kan zijn: een BIG-geregistreerd gezondheidspsycholoog, een NIP-geregistreerd kinder- en jeugdpsycholoog, een NVO-geregistreerd orthopedagoog-generalist.
Vervoer kun je voor de jeugdige aanvragen als er een medische noodzaak is, hij/zij niet zelfredzaam genoeg is of er in het netwerk geen mogelijkheden zijn. Je kunt 'lopend vervoer', rolstoelvervoer of individueel vervoer aanvragen. 'Lopend vervoer' is voor de jeugdige die zelf in en uit de bus kan, maar vervolgens niet zelfstandig naar de zorglocatie kan komen.
Dit is zorg voor jeugdigen met psychosociale problematiek. Het gaat hier met name om ADHD.
(Kinder)artsen vervullen een belangrijke rol bij de diagnostiek en behandeling van ADHD. De diagnostiek vindt altijd multidisciplinair plaats. De arts werkt hierin samen met een kinder- en jeugdpsycholoog en/of psychiater. De kinderarts voert de behandeling uit.
Dit is een intensieve behandeling op locatie voor jeugdigen met een (licht) verstandelijke beperking gecombineerd met complexe problematiek op meerdere leefgebieden. Denk aan gedrag, psychiatrisch, opvoeding of systeem. Deze behandeling is door de Koraalgroep ontwikkeld en wordt alleen door Koraalgroep geleverd. Je kunt voor een jeugdige deze zorg aanvragen als:
Check het aanbod voor Beschermd Wonen voor jeugdigen op de Wegwijzer Wmo. Raadpleeg Bescherm Wonen in het stappenplan in de Wegwijzer Wmo >
Hiervan is sprake als het kind zich in een gevaarlijke situatie/omgeving bevindt waar direct veiligheid geboden moet worden. Vaak is de ondersteuningsbehoefte van het kind in deze situaties niet meteen duidelijk. Crisisplaatsingen/beoordelingen lopen altijd via het Crisis Interventie Team (CIT).
Het kan gebeuren, dat het arrangement dat is ingezet voor de jeugdige na een aantal sessies niet passend blijkt te zijn. Dan is er de mogelijkheid om het arrangement vroegtijdig te beëindigen. Dit kan na 1 of 2 sessies, maar ook na 3 of 5 sessies met de jeugdige. Hiervoor zet je het product 'Vroegtijdige arrangementsbeëindiging' in. Vervolgens (als dit noodzakelijk is) kun je een nieuw arrangement aanvragen.